'VS doen onderzoek naar rol NSA bij lek routerfabrikant Juniper'

Het Amerikaanse Congres stelt een onderzoek in naar de mogelijke rol die de NSA heeft gespeeld bij de hack van routerfabrikant Juniper, eind vorig jaar. 

Juniper is een belangrijke fabrikant van netwerkapparatuur voor bedrijven, en levert zijn apparaten onder meer aan banken en de instituten van de Europese Unie.

Eind vorig jaar kwam een groot lek aan het licht, waardoor het voor kwaadwillenden mogelijk was op afstand toegang tot de apparaten te krijgen en vpn-verbindingen te ontsleutelen.

NSA

Niet veel later stelden onderzoekers dat het beveiligingslek mede dankzij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA mogelijk was gemaakt, of in ieder geval indirect.

Als de Amerikaanse geheime dienst niet zelf verantwoordelijk was voor de 'achterdeur', dan lijkt het er volgens de onderzoekers op dat de hackers gebruik hebben gemaakt van een kwetsbaarheid in de software die wel degelijk door de NSA zou zijn gemaakt. 

Achterdeurtjes

Een speciaal comité binnen het Congres gaat nu onderzoeken wat de precieze oorzaak was van het beveiligingslek, meldt Reuters

Amerikaanse inlichtingendiensten pleiten er al langer voor om techbedrijven er toe te verplichten achterdeurtjes in de beveiliging van hun software te plaatsen. Door sterke encryptie is het nu voor de inlichtingendiensten vaak te moeilijk of onmogelijk om toegang te krijgen tot bepaalde gegevens. De techsector is fel tegen een wet die dat zou verplichten.

Als het blijkt dat er inderdaad een achterdeurtje in de beveiliging is ontwikkeld op verzoek van de Amerikaanse overheid, dan zou dat het politieke debat kunnen veranderen, aldus de leider van het comité.

 

Lees meer over:
Tip de redactie