Google heeft al meer dan 6 miljoen dollar (bijna 5,5 miljoen euro) aan beloningen vergeven aan mensen die lekken en fouten in zijn programma's vinden.

Google begon in 2010 met het geven van beloningen aan veiligheidsonderzoekers die lekken en fouten in Google-software vinden, schrijft het bedrijf op zijn blog.

In 2015 alleen al gaf het bedrijf meer dan 2 miljoen dollar aan 300 verschillende veiligheidsonderzoekers voor het ontdekken van meer dan 750 lekken en fouten. De beloonde onderzoekers kwamen uit landen van over de wereld, zoals onder meer Polen, Roemenië en China.

Door beloningen te beloven aan mensen die lekken vinden, probeert Google kwaadwillenden de wind uit de zeilen te nemen. Als de onderzoekers ook op legitieme wijze geld kunnen verdienen aan het vinden van lekken, zijn ze minder snel geneigd om de lekken aan kwaadwillenden te verkopen, zo is de redenering.

De grootste beloning is uitgedeeld aan een niet nader bekendgemaakt persoon die een lek in het mobiele besturingssysteem Android vond. Hij kreeg daar 37.500 dollar (34.325 euro) voor.