Winst Microsoft daalt 10 procent ondanks groei cloud en Office

Microsoft heeft afgelopen kwartaal een omzet gedraaid van 23,79 miljard dollar. De winst van het bedrijf was met 5 miljard dollar flink lager dan de 5,86 miljard die Microsoft in het vierde kwartaal van 2014 haalde.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Microsoft donderdag naar buiten heeft gebracht.

De omzet daalde, ondanks goede resultaten door clouddiensten en Office, met 10 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2014. Microsoft wist daarmee wel de verwachtingen van analisten te overtreffen.

Microsoft-coo Kevin Turner spreekt van een "sterke vakantieperiode, vooral voor Surface en Xbox".

Over de gehele breedte valt vooral de omzetdaling op. Op het gebied van zakelijke software draaide Microsoft 2 procent minder omzet dan dezelfde periode het jaar ervoor.

Op het gebied van consumentensoftware en -hardware daalde de omzet met 5 procent. Dat heeft vooral te maken met dalende inkomsten van Windows-producten en een stevige daling van 49 procent in de smartphoneverkopen. Windows 10 wordt door Microsoft gratis geleverd aan consumenten.

Cloud en Office

Een lichtpuntje kwam van de clouddiensten als Azure. De omzet van de cloudafdeling van de softwaregigant groeide met 5 procent. Ook groeide de omzet van Office 365, waar nu 20,6 miljoen mensen gebruik van maken, met bijna 70 procent.

De omzet door Windows is bovendien minder sterk teruggevallen dan die van de kwakkelende pc-markt in het geheel.

De verkoop van Surface-tablets groeide met 29 procent, vooral door de introductie van de Surface Pro 4 en Surface Book. Het aantal Xbox Live-gebruikers groeide met 30 procent tot 48 miljoen gamers.

Microsoft laat ook weten trots te zijn op de campagne om meer mensen aan Windows 10 te helpen. Het nieuwste besturingssysteem van de fabrikant draait inmiddels op  meer dan 200 miljoen apparaten.

Lees meer over:
Tip de redactie