De Europese Commissie overweegt een onderzoek in te stellen naar een belastingdeal tussen Google en Groot-Brittannië. 

Dat bevestigt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) donderdag tegen de BBC

Vorige week ging Google akkoord met een betaling van 130 miljoen pond als 'tegemoetkoming' voor de belastingen die het bedrijf via complexe belastingconstructies niet heeft betaald. De deal werd als succes werd gepresenteerd door de Britse overheid, maar oppositiepartij Labour noemde de betaling "bespottelijk".

"Als iemand naar ons toekomt en stelt dat dit niet is gegaan zoals het zou moeten gaan, dan zullen we de zaak onderzoeken", aldus Vestager. Volgens Google zelf heeft het bedrijf alle belasting betaald die het zou moeten betalen. 

Belastingontwijking

Ondertussen zou Italië willen dat Google ruim 200 miljoen euro aan achterstallige belasting betaalt, meldt een bron aan persbureau AFP. Het bedrijf zou de kans krijgen om te schikken met de belastingdienst, zonder daarbij toe te geven dat belasting op illegale wijze is ontdoken. Onlangs betaalde Apple al een boete van 318 miljoen euro in Italië. 

Google en veel andere techbedrijven liggen al enige tijd onder vuur omdat ze belasting zouden ontwijken via ingewikkelde constructies en daardoor geen 'eerlijk deel' van de belasting betalen. Momenteel loopt er op Europees niveau ook een onderzoek naar Apple, dat via zijn hoofdkantoor in Ierland belasting zou ontwijken.