Samsung verwacht een uitdagend 2016, nadat het bedrijf in 2015 ook al te maken had met een krimp.

Dat stelt de elektronicagigant donderdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Samsung zegt te maken te hebben met "wereldwijde economische tegenwind", waaronder de lage olieprijzen. Ook verzwakt de vraag naar smartphones en andere elektronica.

In het vierde kwartaal werd een omzet van 53,3 biljoen Zuid-Koreaanse won (40,4 miljard euro) behaald, iets meer dan een jaar eerder. Ook de operationele winst steeg, met zo'n 16 procent naar 6,14 biljoen won (4,7 miljard euro).

De nettowinst lag echter zo'n 40 procent lager dan een jaar eerder, op 3,22 biljoen won (2,4 miljard euro). Over heel 2015 daalde de omzet met ongeveer 3 procent, terwijl de operationele winst met zo'n 5 procent steeg.

Chips

Net als in eerdere kwartalen van 2015 was vooral de chipproductie belangrijk voor Samsung. Die afdeling was goed voor bijna de helft van de operationele winst, op minder dan een kwart van de omzet.

De omzet van de mobiele tak van Samsung daalde in het vierde kwartaal opnieuw met ongeveer 5 procent naar 25 miljard won (19 miljard euro). Wel steeg de operationele winst uit de divisie licht, naar omgerekend 1,7 miljard euro.

Samsung maakt geen exacte verkoopcijfers van zijn smartphones bekend, maar zegt dat in het laatste kwartaal van het jaar minder toestellen werden verkocht dan een kwartaal eerder. Wel zit er groei in de tabletdivisie van Samsung, door goede prestaties van de Galaxy Tab A en Tab S2.

In 2016 verwacht Samsung een groei van minder dan 10 procent voor de smartphone- en tabletverkoop, door "zwakkere vraag en sterkere concurrentie". 

Marktaandeel

Volgens marktonderzoeker IDC was Samsung in het vierde kwartaal van 2015 ondanks de krimpende omzet op de mobiele tak nog wel de grootste smartphonemaker ter wereld. 

Er zouden zo'n 85,6 miljoen smartphones zijn verscheept, goed voor een marktaandeel van 21,4 procent en een groei van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Aangezien de omzet uit de mobiele tak daalde, ligt voor de hand dat de gemiddelde prijs van Samsung-smartphones fors is gedaald ten opzichte van 2014.