Taxi-app Uber gaat gegevens van de smartphones van bestuurders gebruiken om te beoordelen of zij wel veilig rijden.

Tijdens een beperkte test verzamelde Uber al de gps-gegevens van zijn bestuurders, evenals informatie uit de gyroscoop en versnellingsmeter van smartphones.

Uit die gegevens kan de snelheid van auto's worden vastgesteld, maar er kan ook uit blijken dat te hard wordt opgetrokken of dat bochten te scherp worden genomen.

In de toekomst denkt Uber chauffeurs die te hard rijden te kunnen waarschuwen op basis van de data, meldt het bedrijf dinsdag in een blogpost. "Verkeersveiligheid is een uiterst belangrijke kwestie."

Speelgoed

Uber zegt met verschillende experimenten te proberen om de veiligheid te verbeteren. In de Amerikaanse stad Charlotte wordt geëxperimenteerd met een speciaal stuk speelgoed dat dronken passagiers moet bezighouden, zodat zij niet de chauffeur afleiden. 

De smartphoneproef van Uber doet denken aan de technologie uit de Nederlandse app Flo, die een score koppelt aan het rijgedrag van zijn gebruikers. De app werkt samen met een verzekeraar om op basis van die score korting op de autoverzekering te bieden.