Het Amerikaanse bedrijf VirnetX wil dat Apple 532 miljoen dollar (490 miljoen euro) betaalt, omdat het zijn patenten zou hebben geschonden.

Dat zei een advocaat voor VirnetX maandag in een rechtbank in Texas, meldt Bloomberg.

Eerder won het bedrijf in een rechtszaak tegen Apple al 368 miljoen dollar. Later werd die vergoeding door een rechter weer vernietigd, omdat de vergoeding eerder verkeerd was berekend. 

De nieuwe zaak gaat opnieuw over schending van dezelfde patenten, ook door nieuwere generaties Apple-producten die in de eerdere rechtszaak nog niet werden meegerekend.

Facetime

VirnetX heeft patenten op technologieën rond beveiligde vpn-netwerken. Ook de videobelfunctie Facetime van Apple schendt patenten van VirnetX, claimt het bedrijf.

In 2010 betaalde Microsoft al 200 miljoen dollar om een patentzaak met VirnetX te schikken. In december 2015 werd nog eens 23 miljoen dollar betaald.

VirnetX maakt zelf geen producten, maar vertrouwt voor zijn omzet op patentlicenties en rechtszaken. Critici noemen zulke bedrijven 'patenttrollen', en vinden dat zulke bedrijven niet zouden mogen verdienen aan rechtszaken over ongebruikte patenten.