Google gaat 130 miljoen pond (170 miljoen euro) aan achterstallige belastingen betalen, na een 'openbare accountantscontrole' door de Britse belastingdienst.

"We hebben vandaag bekendgemaakt meer belasting te gaan betalen in het Verenigd Koninkrijk", zei Matt Brittin, hoofd van Google Europa, vrijdag tegen de BBC.

De 130 miljoen pond is als 'tegemoetkoming' voor de belastingen die het bedrijf de afgelopen jaren vanwege complexe contructies niet heeft betaald. Google heeft beloofd in de toekomst meer belasting te betalen.

"We willen er zeker van zijn dat we het juiste bedrag aan belasting betalen", zei Brittin. Volgens de Google-baas veranderen de belastingregels wereldwijd en loopt het Verenigd Koninkrijk voorop in het aanpakken van belastingontwijking.

Belastingontwijking

Google en andere techbedrijven worden bekritiseerd, omdat ze belasting zouden ontwijken via ingewikkelde plannen en daardoor geen 'eerlijk deel' van de belasting betalen.

De Britse belastingdienst had al zes jaar een onderzoek lopen naar Google. Het bedrijf betaalde in 2013 20,4 miljoen pond belasting, terwijl de waarde van handel in Groot-Brittannië werd geschat op 3,8 miljard.

Het Europees hoofdkwartier van Google staat in Ierland, waar een lagere vennootschapsbelasting wordt berekend dan in Engeland. Andere bedrijven, zoals Apple, staan daar ook ingeschreven.