De Verenigde Staten heeft de Europese Unie het idee voorgelegd een ombudsman in het leven te roepen die klachten van Europese burgers over privacy behandelt. De ombudsman kan onderdeel worden van een nieuw dataverdrag, waarover de EU en VS al lange tijd onderhandelen.

De Europese Unie (EU) wil weten hoeveel macht en welke mandaten de ombudsman krijgt, voordat het ingaat op het voorstel, meldden bronnen dicht bij de gesprekken tegenover persbureau Reuters.

Het idee van een ombudsman is opgeworpen tijdens onderhandelingen over een nieuw dataverdrag waarin onder meer is geregeld hoe persoonsgegevens van EU-burgers in de VS mogen worden opgeslagen.

In oktober zette het Europees Hof een streep door het bestaande verdrag, Safe Harbor, omdat de gegevens van de EU-burgers in de VS onvoldoende beschermd zijn.

Deadline

Washington en Brussel hebben tot 2 februari de tijd om met een nieuw verdrag te komen, omdat de stroom persoonsgegevens naar de VS dan mogelijk wordt gestopt door de Europese waakhonden.

Vier grote Amerikaanse en Europese handelsorganisaties waarschuwden al voor de "enorme gevolgen" als de EU en de VS deze maand geen nieuw akkoord over het uitwisselen van data bereiken.

Volgens Reuters was het beperken van de hoeveelheid data over Europese burgers die in de VS wordt opgeslagen, voor de VS onbespreekbaar. Maar met de mogelijke aanstelling van een ombudsman komt daar verandering in.

Buitensporig

De ombudsman zou kunnen oordelen of de hoeveelheid data die door de autoriteiten in de VS wordt opgevraagd "buitensporig" is. De ombudsman zou aan het werk gaan bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De EU wil er zeker van zijn dat de autoriteiten in de VS alleen informatie opvragen die ze nodig hebben om de staatsveiligheid te garanderen.

Meer dan 4000 bedrijven, waaronder Facebook en Google, hebben baat bij een nieuw dataverdrag. Volgens Microsoft werd er vorig jaar zo’n 240 miljard dollar aan digitale goederen in de VS en EU verhandeld.