Microsoft is na jaren gestopt met het sponsoren van belangenorganisatie Fairsearch, die vaak als aanklager optreed in antitrustzaken tegen Google.

Microsoft heeft zijn financiële steun aan Fairsearch in december teruggetrokken, meldt Recode.

Fairsearch is een groep van Google-concurrenten die de handen ineenslaat bij antitrustzaken tegen Google. Naast Microsoft zitten onder meer Nokia, Expedia, TripAdvisor en Oracle in de coalitie.

De groep van in totaal zeventien bedrijven zit achter veel van de recente aanklachten van machtsmisbruik tegen Google. Ook het lopende onderzoek dat de Europese Commissie met betrekking tot Android naar Google doet komt voort uit een klacht van Fairsearch.

Onverminderd doorgaan​

"We evalueren onze deelname aan organisaties routineus, en hebben besloten ons lidmaatschap van Fiarsearch niet door te zetten." Microsoft zat sinds kort na de oprichting van Fairsearch in 2010 in de organisatie.

Fairsearch zegt dat het ook zonder het lidmaatschap van Microsoft kan functioneren. "Hoewel we het lidmaatschap en de bijdrage van Microsoft waarderen, zullen we onverminderd doorgaan", reageert Fairsearch op het besluit van Microsoft.

Google uitte de afgelopen jaren vaak kritiek op Microsoft bij Fairsearch-aanklachten. Microsoft is met zijn zoekmachine Bing een concurrent van Google.