Vier op de tien Nederlanders kijkt televisie on demand

Bijna vier op de tien Nederlandse huishoudens kijkt wel eens televisie via on demand-diensten zoals Uitzending Gemist, Kijk.nl of RTL XL. 

De publieke omroep is veruit het populairst voor het terugkijken van programma's, met 36 procent van de respondenten, blijkt uit een marktonderzoek van Multiscope onder 6.500 Nederlanders.

RTL XL (16 procent), Kijk.nl (5 procent) en NLziet (1 procent) staan respectievelijk op de tweede, derde en vierde plek. 

Meer dan de helft van de Nederlanders die wel eens on demand televisie kijkt doet dat ongeveer drie uur per week. De andere helft kijkt minder dan één keer per week iets terug. 

Terugkijken van de NPO gebeurt 40 procent van de tijd via de televisie. RTL XL en Kijk.nl worden minder vaak (30 procent) op het televisiescherm bekeken, en vaker op andere apparaten, vooral smartphones of tablets. 

De verhouding mannen en vrouwen is bij de NPO-gebruikers ongeveer in evenwicht. RTL XL en Kijk.nl hebben in verhouding meer vrouwelijke kijkers; zo'n zes op de tien. 46 procent van de RTL XL-terugkijkers is tussen de 18 en 35 jaar oud. Van de NPO-kijkers ligt het aandeel jongere kijkers met 33 procent iets lager.

Tip de redactie