Europese privacywaakhonden neigen ernaar beperkingen in te stellen voor het overbrengen van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten, na de ongeldigverklaring van het Safe Harbor-verdrag dat zulke dataopslag regelde.

Dat stellen althans twee anonieme bronnen tegen persbureau Reuters. De privacytoezichthouders van alle EU-landen, die zijn verenigd in de Artikel 29 Werkgroep (WP29), komen op 2 februari bijeen om te spreken over de kwestie. Eerder riepen zij de EU en de VS op om voor eind januari tot een nieuwe Safe Harbor-overeenkomst te komen.

Het is echter onduidelijk of dat gaat lukken. In de gesprekken over een nieuw akkoord bestaat al lange tijd verdeeldheid, onder meer over de toegang van inlichtingendiensten tot persoonlijke data in de VS. Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale interne markt) zei donderdagochtend op Twitter optimistisch te zijn over de totstandkoming van een nieuw akkoord.

Het Safe Harbor-akkoord stond bedrijven toe om onder bepaalde voorwaarden persoonsgegevens door te geven van de EU naar de VS, waar privacyregels minder streng zijn. Het Europees Hof besloot echter dat de privacybescherming in de VS dusdanig slecht is geregeld dat het hele akkoord ongeldig was.

Sinds de uitspraak gebruiken internetbedrijven als Facebook andere juridische middelen, zoals clausules in overeenkomsten met gebruikers, om het dataverkeer voort te zetten. Daar zouden de waakhonden echter een stokje voor kunnen steken.

Beperking

Tijdens een voorbereidende bijeenkomst van verschillende Europese privacywaakhonden zijn meerdere opties besproken, waaronder het totaal stopzetten van de toestemming om Europese persoonsgegevens in de VS op te slaan. 

De toezichthouders neigen volgens Reuters naar een beperking van de doorgifte van persoonsgegevens, maar niet iedereen was het eens met die aanpak en sommige toezichthouders waren helemaal niet aanwezig bij de bijeenkomst.

Rechten

Ondertussen lijkt in de VS de invoering van een wet die Europeanen meer controle geeft over hun persoonlijke data te worden uitgesteld. 

De Judicial Redress Act zou Europeanen het recht geven om in de VS rechtszaken te starten over de opslag van en toegang tot hun privédata, net zoals Amerikanen dat kunnen. Het ontbreken van dat recht was een van de redenen voor de val van Safe Harbor.

Volgens bronnen van The Guardian stelt de Senaat een stemming op de wet, die voor donderdag gepland stond, waarschijnlijk uit. Het is niet duidelijk waarom dat gebeurt.

Zorgen

Technologiebedrijven maken zich zorgen over het uitblijven van voortgang in het opstellen van een nieuw Safe Harbor-akkoord. De brancheorganisatie Information Technology Industry Council, die onder meer Apple en Microsoft vertegenwoordigt, heeft een brandbrief gestuurd aan de Amerikaanse president Barack Obama en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie.

Daarin zeggen ze dat er "enorme onzekerheid" is ontstaan door het schrappen van Safe Harbor, en roepen ze op tot een snelle opvolger voor het akkoord.