Mozilla-oprichter werkt aan browser met ingebouwde adblocker

Mozilla-oprichter Brendan Eich werkt aan een browser die reguliere advertenties vervangt door advertenties waar de gebruiker zelf aan verdient.

Het geld dat gebruikers door het bekijken van die speciale advertenties verdienen, kan binnen de browser gebruikt worden om bepaalde sites helemaal advertentievrij te bekijken. Dat legt Eich uit tegenover Business Insider.

Browser Brave wordt ontwikkeld door het gelijknamige nieuwe bedrijf dat Eich oprichtte na zijn vertrek bij Mozilla.

Eich wil met de browser de "verziekte" online advertentiemarkt opschudden. Hij zegt dat huidige advertenties het web onnodig traag maken en de privacy van gebruikers schenden. Gebruikers installeren daarom steeds vaker adblockers, waarmee ineens alle advertenties buiten spel staan.

Nieuwe model

In Brave worden reguliere advertenties vervangen door advertenties die door Brave zijn verkocht. Er worden enkel advertenties getoond op basis van interesses die de gebruiker zelf invult, niet aan de hand van internetgedrag dat bijvoorbeeld middels trackers wordt verzameld.

De opbrengsten van de advertenties worden op een opvallende manier verdeeld. Zo gaat 55 procent naar de uitgever van de site, 15 procent naar Brave en 10 tot 15 procent naar de gebruiker van de browser.

Controversieel

Dat geld krijgt de gebruiker niet op zijn bankrekening, maar kan worden gebruikt om de advertenties op een bepaalde pagina af te kopen. Zo kunnen gebruikers hun favoriete site advertentievrij bekijken, door reclames op andere sites te laten staan.

Brave wordt ontwikkeld voor Windows, OS X, iOS en Android, en verschijnt later dit jaar. De browser is gebaseerd op Chromium, waar ook Google-browser Chrome mee werkt.

Eich vertrok in 2014 na korte tijd als ceo van Mozilla, toen bleek dat hij anti-homohuwelijk-campagnes financieel steunde. Eich zegt die controverse achter zich te laten dankzij "veel werknemers met allerlei opvattingen en afkomsten".

Lees meer over:
Tip de redactie