Ruim een derde aangiftes gaat via internet

Ruim een derde van alle aangiften bij de Nederlandse politie gaat inmiddels via het internet. Vooral fietsdiefstallen en vernielingen worden via het intenet aangegeven.

Internet is met 37 procent van alle aangiftes de populairste methode om een aangifte te doen. Wel gaat het dan vooral om lichte vergrijpen, zoals diefstal en vernieling. Zwaardere dingen, zoals pogingen tot inbraak of bedreiging worden via de telefoon aangegeven.

Dat staat in een rapport (PDF) van onderzoeksbureau BSSO in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Burgers zijn wel ontevredener over de behandeling en de informatievoorziening bij een aangifte via internet dan als ze vergrijpen op een andere manier aangeven.

Oplospercentage

Dat komt voornamelijk door de aard van de delicten die via internet worden doorgegeven. Het percentage fietsendiefstallen of vernielingen dat wordt opgelost is sowieso laag. Als onderzoekers rekening houden met het soort delict, zijn de verschillen in tevredenheid kleiner.

De politie heeft graag dat burgers hun aangiftes via internet doen, omdat dat effici├źnter zou zijn. De onderzoekers betwijfelen dat, omdat er bij internetaangiften vaak nog extra opsporingsinformatie vergaard moet worden. De tijdswinst van een internetaangifte zou daardoor beperkt zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie