De FIOD heeft vorige week woensdag een 23-jarige man uit Almere opgepakt die wordt verdacht van het versturen van phishingmails uit naam van de Belastingdienst. Ook zijn 20-jarige vriendin wordt daarvan verdacht.

In die mails deden de twee het verzoek geld over te maken naar bankrekeningen waarover zij beschikten. Veel mensen gaven daaraan gehoor. Het duo heeft op die wijze vermoedelijk duizenden euro's opgestreken.

De FIOD heeft ook twee huizen in Almere en Amsterdam doorzocht. In het Almeerse huis woonden de twee verdachten, vanuit het Amsterdamse huis zijn de nepmails vermoedelijk verstuurd. Daar werd nog een man aangehouden, zijn betrokkenheid bij de zaak wordt nog onderzocht. De politie heeft bij de huiszoekingen onder meer een auto en diverse luxe-artikelen in beslag genomen.

Bende

De 23-jarige Almeerder maakte vermoedelijk deel uit van een grotere organisatie die mails uit naam van de directeur-generaal van de Belastingdienst verstuurde. De mails verzochten de ontvangers dringend om een openstaand bedrag tussen enkele tientallen en enkele honderden euro's over te maken naar een rekeningnummer.

Duizenden mensen ontvingen deze mail en enkele tientallen betaalden het bedrag ook daadwerkelijk. Als het geld op de rekening stond, haalden de verdachten het er direct vanaf. Hoeveel er precies is buitgemaakt is nog niet bekend, maar het bedrag loopt vermoedelijk in de vele duizenden euro's.

Er loopt nog een onderzoek naar die mededaders van het Almeerse duo. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.