Vier grote Amerikaanse en Europese handelsorganisaties waarschuwen voor de "enorme gevolgen" als de EU en de Verenigde Staten deze maand geen nieuw akkoord over het uitwisselen van data bereiken.

Dat schrijven de belangenorganisaties in een brief aan voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Amerikaanse president Barack Obama en de 28 regeringsleiders van de Europese lidstaten, die in handen is van Reuters.

Er wordt al ruim twee jaar onderhandeld over een nieuw verdrag over de uitwisseling van data tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. 

De Europese privacywaakhonden gaven de EU eerder tot en met januari om een nieuw Safe Harbor-verdrag met de VS te sluiten. Anders komt de groep met maatregelen, mogelijk in de vorm van boetes voor bedrijven die op een onjuiste manier met privégegevens omspringen.

"Dit probleem moet direct worden opgelost", schrijven de organisaties. "Anders zullen de gevolgen enorm zijn voor de duizenden bedrijven en miljoen gebruikers die hierdoor geraakt worden." 

De onderhandelingen voor een nieuw verdrag kwamen in oktober 2015 in een stroomversnelling terecht. Het Europees Hof zette toen een streep door het bestaande 'Safe Harbor'-verdrag. Volgens het Hof was de privacy van Europese burgers niet gewaarborgd, ondanks afspraken daarover in het verdrag. Het verdrag daarmee ongeldig verklaard.