Facebook huurt firma in om racisme te bestrijden in Duitsland

Facebook heeft een afdeling van het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann ingehuurd om racistische berichten op het Duitse deel van het sociale netwerk in de gaten te houden en te verwijderen.

Dat doet Facebook na diverse aansporingen vanuit de Duitse politiek om meer te doen tegen wijdverspreid racisme op het sociale netwerk. Het werd Facebook verweten dat er te weinig gedaan werd om de anti-racisme- en -pestbepalingen in de algemene voorwaarden van Facebook na te leven.

Facebook laat aan Reuters weten dat het de efficiëntie in het behandelen van gerapporteerde content wil verbeteren. "Met deze investering wil Facebook zich ervan verzekeren dat berichten waarvan gebruikers rapporteren dat die niet in lijn zijn met de algemene voorwaarden, beter afgehandeld worden."

Arvato

Bertelmanns-dochter Arvato heeft 100 mensen op het monitoren en verwijderen van racistische berichten gezet.  Daarnaast heeft Facebook zelf ook een aantal medewerkers de opdracht gegeven om het racisme op de Duitse versie in de gaten te houden.

Ook richt Facebook zich op het gebruiken van het eigen netwerk om racistische teksten te weerspreken met "rationele argumenten". Daartoe wordt een landelijke campagne gestart.

In Nederland zei minister Asscher (Sociale Zaken) onlangs het gesprek met Facebook en Twitter te willen aangaan om discriminatie aan te pakken. Het is onduidelijk of Facebook ook in Nederland plannen heeft om berichten van gebruikers strenger te controleren.

Lees meer over:
Tip de redactie