Mike Hearn, een van de belangrijkste ontwikkelaars achter de digitale valuta bitcoin, stopt met het project.

"Hoewel ik altijd wist dat bitcoin kon mislukken, bedroeft de onvermijdelijke conclusie dat het is mislukt me alsnog zeer", schrijft hij vrijdag op Medium.

Voormalig Google-medewerker Hearn zegt dat hij stopt met de verdere ontwikkeling van bitcoin en dat hij zijn eigen bitcoins al heeft verkocht.

"Het netwerk staat aan de rand van een technische instorting", zegt Hearn als uitleg voor zijn vertrek. Volgens hem zijn vernieuwingen nodig om een groter aantal bitcoin-transacties aan te kunnen, waar nu steeds vaker grote wachtlijsten ontstaan op piekuren.

Door de drukte stijgen ook de transactiekosten die worden gerekend. Eerder waren bitcoin-transacties juist heel goedkoop in vergelijking met betalingen via traditionele banken.

Computerkracht

Hearn stelt dat de computerkracht achter het bitcoin-netwerk te veel wordt beheerst door een kleine groep mensen. Twee Chinese miners, die hun netwerken inzetten om nieuwe bitcoins te vinden en zo geld te verdienen, zouden meer dan de helft van de totale rekenkracht leveren.

Het vertrek van Hearn komt ook voort uit een eerdere ruzie in de bitcoin-gemeenschap, over de mogelijke oplossing voor de drukte op het netwerk. Hearn wilde met de nieuwe bitcoin-versie XT de capaciteit verhogen, maar andere delen van de gemeenschap waren het daar niet mee eens.

Bitcoin XT zou alleen de nieuwe standaard worden als 75 procent van het hele bitcoin-netwerk de nieuwe versie zou steunen, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Het geschil is een "crisis die diepe filosofische verschillen weerspiegelt in hoe mensen de wereld zien", schrijft Hearn. Hij wil dat bitcoin-experts de toekomst van de valuta kunnen bepalen, terwijl anderen de macht in de handen van de bitcoin-gebruikers willen laten.

Hoofdontwikkelaar Gavin Andresen van bitcoin, die net als Hearn voor een uitbreiding van de capaciteit is, blijft leidinggeven aan de verdere ontwikkeling van de valuta.