Videodienst Netflix gaat het gebruik van proxies en zogeheten 'unblockers' blokkeren.

Netflix zal in de komende weken het gebruik van de online diensten gaan blokkeren, stelt het bedrijf in een persbericht. Met deze diensten kunnen gebruikers de regiobeperking van Netflix omzeilen.

"Sommige leden gebruiker proxies of 'unblockers' om titels niet beschikbaar in hun regio te bekijken", aldus het videobedrijf. "Om dit tegen te gaan, gebruiken wij dezelfde middelen die andere bedrijven inzetten". 

Proxies en 'unblockers' worden gebruikt om films en series beschikbaar in andere landen te bekijken. Zo heeft bijvoorbeeld een Nederlandse gebruiker toegang tot het aanbod in de Verenigde Staten.

Netflix noemt enkel proxies bij naam, maar verklaart tegenover NU.nl dat het gaat om "alle soorten regio-omzeilers". Hier zouden ook vpn-servers en dns-diensten onder vallen.

De nieuwe proxyblokkade zal de komende weken in werking worden gesteld.

Wereldwijd toegankelijk

Netflix neemt voor het eerst officieel maatregelen tegen diensten die regiobeperkingen omzeilen. In 2015 werden sommige populaire vpn-diensten geblokkeerd, maar daar werd toen niks publiekelijk over gezegd.

Het bedrijf stelt dat de regio-omzeilers steeds minder vaak nodig zijn, omdat Netflix in meer landen wereldwijd beschikbaar is. Begin januari kwam de dienst naar meer dan 140 landen

De videodienst kan wereldwijd opereren dankzij de licenties op hun eigen series. In landen waar de dienst geen breed aanbod heeft, zijn de series en films gemaakt door Netflix zelf, wel toegankelijk.