Twitter aangeklaagd om 'toestaan terreurpropaganda'

Twitter wordt aangeklaagd door de familie van een man die omkwam bij een terroristische aanval in Jordanië.

Het sociale netwerk zou bewust terreurpropaganda door de Islamitische Staat (IS) en andere groepen toestaan, stelt de familie in rechtbankdocumenten waar NBC News over schrijft.

Lloyd Fields, een militaire opdrachtnemer, werd in november omgebracht door een Jordanische politieagent die hij aan het opleiden was in Amman. IS claimde verantwoordelijkheid voor de aanval.

Volgens de rechtszaak is Twitter medeverantwoordelijk voor de aanval, omdat het IS toestaat om propaganda te verspreiden en aanhangers te werven via het sociale netwerk. De familie van Fields schat in dat er 70.000 aan IS gelieerde accounts op Twitter actief zijn, waaronder 79 "officiële" accounts.

Bedroefd

In een reactie zegt een woordvoerder van Twitter "diep bedroefd" te zijn door de dood van Fields, maar de rechtszaak alsnog ongegrond te vinden. Volgens de regels van het sociale netwerk is het niet toegestaan om op te roepen tot terrorisme op de site.

"We hebben teams over de hele wereld die meldingen van regelovertredingen actief onderzoeken, ongeoorloofd gedrag identificeren, samenwerken met organisaties die online extremistische content bestrijden en werken met rechtshandhavende autoriteiten wanneer dat gepast is", aldus de verklaring.

Onlangs kreeg Twitte rin Turkije een boete voor het toestaan van terroristische propaganda. Met een eigen rechtszaak wil het sociale netwerk die boete weer van tafel krijgen. 

Lees meer over:
Tip de redactie