De man die de online marktplaats Silk Road oprichtte, gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Ross Ulbricht wil een nieuw proces met een andere rechter.

Vorig jaar werd Ulbricht veroordeeld tot een levenslange celstraf voor het faciliteren van illegale handel van onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen via Silk Road.

De site was alleen te bereiken via het 'dark web', door de anonimiseringssoftware Tor te gebruiken. Daarom was het voor onderzoekers lange tijd moeilijk om uit te vinden wie achter de site zat.

De advocaat van Ulbricht heeft volgens persbureau AP een federale rechtbank gevraagd om een nieuwe rechtszaak, zodat hij bewijs kan aanleveren dat Ulbricht niet meer achter de site zat. Hij zou Silk Road wel hebben opgericht, maar de marktplaats later hebben doorgegeven aan anderen.

Bewijs

In de eerdere rechtszaak zou de rechter belangrijk bewijs over onder meer corrupte rechercheurs hebben geblokkeerd, claimt advocaat Joshua Dratel in het verzoek om een nieuwe zaak. 

Bovendien schrijft Dratel dat Ulbricht een onredelijk hoge straf heeft gekregen. Hij werd onder meer verantwoordelijk gehouden voor enkele sterfgevallen door een overdosis aan drugs die op Silk Road waren gekocht. Drugsdealers die actief waren op Silk Road kregen maximaal tien jaar celstraf.

De openbaar aanklagers die eerder de zaak tegen Ulbricht wonnen, hebben nog niet gereageerd op het verzoek. Zij zullen later nog documenten indienen bij de federale rechtbank.