NEW YORK - Microsoft-oprichter Bill Gates heeft een nieuw voedselprogramma opgezet dat tot doel heeft mineralen en vitaminen toe te voegen aan levensmiddelen in ontwikkelingslanden.

Gates onthulde de oprichting van het programma, dat de naam 'Wereld Alliantie voor Verbeterde Voeding' krijgt, tijdens de VN-Kindertop in New York.

Het programma, met de Engelse afkorting GAIN (Global Alliance for Improved Nutrition), wordt opgezet met 50 miljoen dollar van de Bill en Melinda Gates Foundation. De VN, de regeringen van de Verenigde Staten en Canada, en verscheidene multinationals, waaronder Procter & Gamble dragen ook bij aan het programma.

Mineralen en vitamines

De bedoeling is dat aan basisvoedsel, zoals brood en rijst, ondermeer vitamine A, ijzer, jodium en foliumzuur worden toegevoegd. Deze mineralen en vitamines kunnen miljoenen levens redden en behoeden kinderen voor geestelijke en lichamelijke groeiproblemen.

"Als het systeem eenmaal loopt, zijn de kosten van het in stand houden ervan extreem laag en de voordelen voor kinderen fenomenaal", aldus Gates.

/NETGates schenkt 100 miljoen dollar aan aidsbestrijding