Airbnb heeft in december zeker 170 Amsterdamse advertenties verwijderd omdat die niet aan de regels van het bedrijf zouden voldoen.

Dat blijkt uit een rondgang die de Volkskrant maakte langs particulieren die hun huis op Airbnb verhuren en sleutelbureautjes die bemiddelen voor verhuurders.

Verhuurders kregen begin december een mail van Airbnb waarin werd gezegd dat hun advertentie per 23 december verwijderd zou worden. Als reden hiervoor gaf de huizendeelsite op dat de verhuurders niet "de authentieke reiservaringen bieden die Airbnb-gasten zoeken".

Hoewel Airbnb in het artikel, dat woensdagochtend in de Volkskrant verscheen, niet wil reageren op precieze aantallen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam dat het gaat om "appartementen die in de ogen van Airbnb overduidelijk fungeren als illegaal hotel".

Blij

De gemeente benadrukt niets te maken te hebben met de actie, maar is wel blij met het initiatief. De gemeente en Airbnb spraken in 2014 af dat Airbnb zou gaan helpen om illegale verhuur aan te pakken.

Een bewoner mag een woning in Amsterdam zestig dagen per jaar te verhuren op huizendeelplatforms, maar veel particulieren verhuren huizen meer dagen dan toegestaan. Dit leidt tot grote onvrede van buurtbewoners, die vooral klagen over overlast.