Muziekdienst Spotify is voor een tweede keer in korte tijd aangeklaagd vanwege vermeende auteursrechtenschending. Songwriter Melissa Ferrick eist in een collectieve rechtszaak 200 miljoen dollar (ongeveer 183 miljoen euro).

Volgens de Los Angeles Times spreekt Ferrick van "auteursrechtenschending op grote schaal". Spotify moet volgens Ferrick de rechthebbenden om licenties vragen, voordat de muziek op de dienst te luisteren is.

Ferrick beweert dat liedjes met teksten van haar hand bij elkaar ongeveer een miljoen keer zijn gestreamd, terwijl ze daarvoor geen geld heeft gekregen.

Op 30 december werd Spotify al aangeklaagd door muzikant David Lowery. Hij beweert dat de dienst muziek bewust zonder licentie verspreidt.

Schadevergoeding

Lowery spande met honderden andere muzikanten een rechtszaak aan. Ze eisen 150 miljoen dollar voor geleden schade. Die schade loopt volgens de aanklagers op tot 150.000 dollar per liedje.

Bij beide rechtszaken gaat het om onderdelen van nummers, zoals de tekst en de achtergrondmuziek, waarvoor licenties moeten worden aangevraagd.

Spotify zei in een antwoord op de rechtszaak van Lowery dat het z'n best doet muzikanten "elke cent te betalen". Omdat het niet altijd duidelijk is wie de rechten heeft, zet het bedrijf royalty's opzij.

Spotify liet eerder weten meer dan drie miljard dollar te hebben betaald aan royalty’s aan artiesten. Volgens experts heeft de dienst echter niet de goede systemen om de royalty's uit te betalen aan rechthebbenden.