Het Nederlandse bedrijf Civolution krijgt een Emmy, omdat het bedrijf een techniek ontwikkelde waarmee filmpiraterij wordt bestreden.

Civolution, voormalig onderdeel van Philips, ontvangt de cultuurprijs tijdens technologiebeurs CES, meldt de NOS. Met software van Civolution worden speciale watermerken aan films en series toegevoegd.

Dergelijke watermerken moeten piraterij vooral ontmoedigen. De watermerken worden toegepast op films en series die onder de pers en ander vakpubliek worden verspreid.

Die krijgen films vaak voor verschijning in de bioscoop al te zien, en moeten daarvoor eerst een contract tekenen. Is er toch een lek, kan de dader dankzij de watermerken van Civolution makkelijker worden opgespoord.

Onzichtbaar

De watermerken van Civolution zijn onzichtbaar en onmerkbaar verwerkt in de video en audio van films. Op die manier zou het watermerk altijd vindbaar zijn, hoe de film door piraten ook wordt aangepast.

Onlangs nog lekte een groot aantal films waaronder The Revenant en The Hateful Eight uit voordat ze in de bioscoop verschenen. Dankzij een watermerk op één van de gelekte films kon een verdachte snel worden aangewezen, die betrokkenheid overigens ontkent.

Civolution heeft geen cijfers bij het succes van zijn software, aangezien producenten en distributeurs van film en tv de software kopen en vervolgens zelf gebruiken.