Stichting Brein voert strijd tegen illegale uploaders op

Stichting Brein gaat harder optreden tegen mensen die illegaal uploaden via torrents en usenet. De stichting heeft nieuwe software in gebruik genomen waarmee de uploaders kunnen worden ontmaskerd.

Brein is vooral op jacht naar mensen die als eerste of in grote hoeveelheden uploaden. Het kan daarbij gaan om het uploaden van films en muziek, maar ook games en boeken.

Uploaders kunnen een boete krijgen als ze worden betrapt, meldt Brein vrijdag op haar website. Ook wil de stichting een tegemoetkoming voor de schade die door het uploaden is veroorzaakt.

De Autoriteit Persoonsgegevens, voorheen CBP, heeft groen licht gegeven voor het verwerken van persoonsgegevens in het systeem van Brein.

Vorig jaar heeft Stichting Brein opgetreden tegen zestien mensen die illegale content in bezit hadden en digitaal aanboden. Met hen is een schikking getroffen.

Brein noemt geen bedragen, maar het schikkingsbedrag liep op tot 12.500 euro per persoon.

Torrents

In de strijd tegen uploaders heeft Stichting Brein drie torrentuploaders ontmaskerd die hun waren via grote websites aanboden. Ze schikten, betaalden een boete en gaven informatie over andere leden van hun uploadersclub DRT.

Volgens Brein werd ook de belangrijkste man achter een andere groep, DMT, gedwongen te stoppen. Hij betaalde een schikking van duizenden euro’s en plaatste een waarschuwing aan anderen op zijn profielpagina.

Ook zegt Brein een usenetgebruiker te hebben aangepakt die veel illegaal had geüpload.

Brein zegt in 2015 343 illegale websites offline gehaald, waarvan de meeste in de lucht werden gehouden door Nederlandse hostingproviders. Het gaat om onder andere 63 torrentsites en 96 streamingsites.

Lees meer over:
Tip de redactie