Netflix wil zo veel mogelijk films en tv-series wereldwijd aanbieden. Op enkele uitzonderingen na gaat de streamingdienst op zoek naar wereldwijde licenties op nieuw materiaal.

"We zijn altijd op zoek naar de wereldwijde rechten", zegt Elizabeth Bradley, vicepresident contentaankoop bij Netflix, in gesprek met onder meer NU.nl.

De filmindustrie werkt nu nog niet vaak genoeg met wereldwijde rechten, vindt Netflix, maar de streamingdienst wil juist zo veel mogelijk materiaal in één keer voor de hele wereld aankopen. "Over vijf of tien jaar moet het zo zijn dat de overgrote meerderheid van de catalogus overal hetzelfde is", zegt productdirecteur Neil Hunt.

Netflix kondigde deze week aan dat de streamingdienst wereldwijd - behalve in China - beschikbaar wordt. Per land verschilt het aanbod echter nog behoorlijk en in de 130 landen die deze week werden toegevoegd zijn, zijn vooral de films en series die Netflix zelf produceert beschikbaar.

"Aankopen doen voor één land is niet erg interessant meer", zegt Hunt. "Dan zouden we de rechten 192 keer apart moeten inkopen en dat is enorm hinderlijk."

Doelgroep

Het wereldwijd beschikbaar maken van het aanbod zorgt er volgens Hunt voor dat er minder illegaal wordt gedownload. Bovendien denkt hij dat Netflix in een goede positie is om series aan te bieden die op traditionele tv-zenders niet zouden passen. Een Amerikaanse tv-zender zou geen Zuid-Koreaanse soap aankopen, maar op Netflix kan zo'n titel ook buiten Zuid-Korea nog een doelgroep vinden, denkt Hunt.

Bij het inkopen en produceren van films en series wil Netflix zo veel mogelijk een wereldwijde doelgroep aanspreken, zegt Bradley. Veel originele series van Netflix spelen zich buiten de VS af en de nieuwe Spaanstalige serie Narcos werd geproduceerd door een Frans bedrijf in Colombia.

Ook heeft het bedrijf voor vier films een overeenkomst gesloten met Adam Sandler, nadat bleek dat zijn eerdere films het in alle landen goed deden.

Zijn eerste Netflix-film Ridiculous Six, die door recensenten werd afgekraakt, was in de eerste dertig dagen de populairste film ooit op Netflix. Van de critici trekt Netflix zich dan ook niks aan, zegt Bradley. "Er zijn blijkbaar genoeg andere mensen die ernaar kijken."

Offline

Met de wereldwijde uitrol wordt Netflix beschikbaar in veel landen waar internetverbindingen niet erg snel zijn. De streamingdienst heroverweegt daarom of video's toch offline speelbaar moeten worden. Eerder zei Netflix daar geen interesse in te hebben.

"Ik zal me daar nu niet meer zo sterk over uitdrukken als vorig jaar", zegt Hunt. "We zullen bekijken wat de mogelijkheden zijn."

Volgens hem zal het niet gemakkelijk zijn om video's offline beschikbaar te maken, omdat hier soms nieuwe rechten voor moeten worden ingekocht. Bovendien moet Netflix uitzoeken hoe gebruikers offline-materiaal zouden moeten beheren.

Onder meer Youtube en Amazon maken het in de VS al mogelijk om via hun betaalde diensten video's offline op te slaan. "We zullen hen bestuderen en zien wat voor problemen dat oplost", zegt Hunt.

Virtual reality

Over virtual reality (VR) is Hunt nog sceptisch. Netflix biedt al wel een app aan voor de Gear VR, die het mogelijk maakt om in een virtuele skihut naar een televisie te kijken, maar heeft geen programma's die speciaal gemaakt zijn voor VR.

"We moeten nog leren hoe je daarin een verhaal vertelt", zegt Hunt. "De technologie heeft nog een lange weg te gaan voordat het echt interessant wordt." Als VR-technologie volwassener is geworden staat Netflix hier wel voor open, zegt Hunt.

Ondertussen experimenteert de streamingdienst met het maken van interactieve programma's voor kinderen, waarbij de kijker meebepaalt wat er gebeurt. "Ik weet ook niet hoe goed dat zal werken", zegt Hunt. "Ik ben een beetje sceptisch of gebruikers zich erbij zullen betrekken. Ik denk dat de meeste mensen achterover leunen op de bank en vooral passief zijn."