Klokkenluider Edward Snowden is bezorgd over de privacy van gebruikers van nieuwe technologieën. "Technologie is een gereedschap voor zowel onderdrukking als vrijheid."

Snowden sprak 'virtueel' op de gadgetbeurs CES in Las Vegas met Peter Diamandis, oprichter van de educatieve non-profit Xprize Foundation. Hij liet weten vooral bezorgd te zijn over het verzamelen van veel informatie tegelijk door de Amerikaanse overheid, meldt The Wall Street Journal.

Volgens Snowden kan de zorg om privacy ertoe leiden dat mensen niet hun mening durven te verkondigen, omdat ze bang zijn dat de overheid die informate tegen hen kan gebruiken.

Toch was de klokkenluider ook optimistisch. Hij was vooral te spreken over virtual reality, waarmee mensen verre plekken en kunstmatige werelden kunnen ontdekken.

Ook zei hij het geweldig te vinden dat hij via videotechniek alsnog evenementen in de VS 'virtueel' kan bezoeken.

Gevlucht

Snowden is in 2013 naar Rusland gevlucht, omdat hij in de VS wordt gezocht. Hij had informatie naar buiten gebracht over het grootschalig afluisteren van burgers door de Amerikaanse overheid.

Snowden zei "uiteraard" terug te willen naar zijn thuisland. Maar de autoriteiten hebben hem niet genoeg garanties gegeven voor een veilig thuiskomen, zei hij. "Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering me alleen beloofd te martelen."