De aap die in 2011 met de camera van een fotograaf een aantal selfies maakte, krijgt geen auteursrecht op de foto. 

Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald in een zaak die werd aangespannen door PETA, een Amerikaanse dierenrechtenorganisatie, meldt Arstechnica.

Fotograaf David Slater probeerde in 2011 een foto van de zwarte kuifmakaak te nemen in Indonesië. De aap pakte echter een van zijn fototoestellen op en begon er mee te spelen, wat honderden foto's opleverde. 

De meeste beelden mislukten, maar een paar foto's waren wel scherp en werden gepubliceerd in diverse tijdschriften, magazines en websites.

Grondwet

PETA vindt dat de zwarte kuifmakaak het recht heeft op de selfie, omdat in de Amerikaanse wet niet staat vastgesteld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt. De aap maakte de foto en zou daarom volgens PETA net als bij mensen daarom de rechten moeten krijgen.

Volgens de rechter is die argumentatie echter vergezocht. Het is volgens de rechter aan de president en het Amerikaanse congres om verandering te brengen in de huidige regels, als daar inderdaad behoefte aan is: "Als zij vinden dat dieren het recht op auteursrecht moeten krijgen, zijn zij volgens mij vrij onder de Amerikaanse grondwet om dat mogelijk te maken." 

Fotograaf Slater blijft erbij dat de rechten hem toebehoren, omdat de beelden door hem mogelijk werden gemaakt. Of dat daadwerkelijk zo is, moet in een andere zaak worden bepaald.

Wikipedia

Het is niet de eerste keer dat er onenigheid is over de rechten van de beelden. De US Copyright Office stelde eerder al dat er geen auteursrecht wordt verleend aan werken die zijn geproduceerd door dieren, waaronder de inmiddels beroemde selfie van een aap.

Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft de foto's daarom opgenomen in zijn rechtenvrije fotodatabase. Omdat dieren niet over auteursrecht kunnen beschikken, zijn de foto's voor iedereen vrij te gebruiken, zo beargumenteert Wikimedia.