Facebook maakt het makkelijker voor andere bedrijven om chatrobots te maken die iets kunnen betekenen voor de gebruiker.

De eerste daarvan werd vorige maand reeds gelanceerd, toen Facebook en Uber aankondigden dat het mogelijk was om direct vanuit Messenger een Uber te bestellen. Dat werkte eenvoudig: Facebook-gebruikers konden een Uber bestellen door simpelweg tegen de bot te zeggen dat ze op een bepaalde tijd en plek opgepikt wilden worden.

Facebook geeft nu meer partijen toegang tot de instrumenten om zo'n bot te ontwikkelen. Daarmee kunnen bedrijven bijvoorbeeld klantenservicebots in het leven roepen die antwoord kunnen geven op vragen van klanten, schrijft Techcrunch.

Facebook M

Facebook heeft zelf ook een digitale assistent ontwikkeld: Facebook M. De digitale assistent werkt vanuit Messenger. Anders dan concurrenten als Siri of Cortana werkt M niet met stemcommando's, maar moet de gebruiker chatten met de digitale assistent. M heeft geen geslacht, in tegenstelling tot de meeste digitale assistenten.

De bedrijven toe te staan zelf chatrobots te maken, lijkt Facebook zichzelf in de vingers te snijden. Toch zit er een idee achter. Facebook heeft plannen om Messenger in een platform voor andere bedrijven en merken te transformeren.

Op die manier behoudt Facebook zijn gebruikers in zijn eigen omgeving en hoeven bedrijven geen extra geld uit te geven aan het onderhouden van een eigen app.