De privacyvriendelijke zoekmachine Duckduckgo, die haar gebruikers niet volgt, groeide in 2015 als kool. In de laatste dagen van het jaar telde de zoekmachine gemiddeld 10 miljoen zoekopdrachten per dag.

Het hoogtepunt was op 12 december. Toen verwerkte de inmiddels acht jaar oude zoekmachine 12 miljoen zoekopdrachten, schrijft het bedrijf in een blog.

Duckduckgo groeit al een paar jaar gestaag, maar in 2015 nam de groeisnelheid toe. Het hoogtepunt van 12 miljoen op 12 december was bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde aantal zoekopdrachten op 1 januari, dat rond de 6 miljoen lag.

Hoewel Duckduckgo groeit, kan het nog lang niet op tegen Google. De absolute nummer één van de zoekmarkt verwerkt bijna 3,5 miljard zoekopdrachten per dag, en dat aantal groeit nog steeds.

Duckduckgo is winstgevend en verdient geld door advertenties vlak naast een ingevoerde zoekterm in te vullen. De advertenties zijn gebaseerd op zojuist ingevulde woorden. Deze termen worden niet achteraf door Duckduckgo bewaard om een gebruikersprofiel samen te stellen.