Het kabinet is niet van plan de versleuteling van data te beperken, door bijvoorbeeld achterdeurtjes in software te vereisen. 

Dat stelt minister Van der Steur (Justitie en Veiligheid) maandag aan de Tweede Kamer. 

De minister wijst erop dat het versleutelen van data belangrijk is voor het beveiligen van persoonsgegevens en bedrijfsgevoelige informatie. Tegelijkertijd bemoeilijkt encryptie het werk van de inlichtingendiensten, omdat het ook criminelen de mogelijkheid biedt om hun communicatie en hun data te versleutelen. 

Er zijn volgens de minister echter momenteel geen mogelijkheden om de versleuteling van gegevens te beperken zonder dat daarbij de beveiliging van digitale systemen wordt aangetast.

Een zogenoemd 'achterdeurtje', waarbij er een opening in de beveiliging wordt gemaakt zodat de overheidsdiensten een database kunnen inzien, zou het systeem ook kwetsbaar maken voor terroristen, buitenlandse inlichtingendiensten en criminelen, aldus de ministers.

Buitenland

Het kabinet neemt hiermee een ander standpunt in dan andere overheden. De Britse premier David Cameron, bijvoorbeeld, pleit al langer voor het beperken van encryptie.

Ook Gilles de Kerchove, coördinator terrorismebestrijding bij de Europese Unie, stelde eerder dat bedrijven hun encryptiesleutels zouden moeten overhandigen aan overheden om het werk van de inlichtingendiensten makkelijker te maken.