De DDoS-aanval die eerder deze week websites van de BBC enkele uren platlegde is opgeëist door een anti-IS-groep.

De groep noemt zichzelf New World Hacking en claimt dat de DDoS-aanval op de BBC een test was om zijn mogelijkheden te testen, meldt de BBC.

Bij een DDoS-aanval wordt een website met zo veel aanvragen bestookt, dat de servers het verkeer niet meer aankunnen en de site onbereikbaar wordt. Bij verschillende sites van de BBC was dat eerder deze week enkele uren het geval.

Hoewel de hackersgroep de aanval opeist, wil de BBC bevestigen noch ontkennen dat een DDoS-aanval eerder deze week de oorzaak van de problemen was.

'Omdat we het kunnen'

Via privéberichten op Twitter benaderde de groep BBC-technologiecorrespondent Rory Cellan-Jones. De groep zegt dat de aanval op de BBC is uitgevoerd "puur omdat we het kunnen".

Met screenshots van de DDoS-aanval probeert de groep zijn verantwoordelijkheid op te eisen. Het zou niet de bedoeling zijn geweest de sites van de BBC urenlang onbereikbaar te maken, de groep zegt enkel zijn eigen servers te hebben willen testen.

De groep zegt dat zij in de VS zitten, en aan IS gelieerde sites offline willen halen. "We realiseren ons dat wat we doen niet altijd juist is, maar wie bestrijdt online terroristen als er geen hackers zijn?", vragen de hackers aan de BBC-correspondent.