Windows XP zou met een kleine voorsprong net iets meer gebruikers hebben dan Windows 10, beiden zo'n 10 procent.

Het veertien jaar oude Windows XP had in december een marktaandeel van bijna 11 procent, berekende statistiekenverzamelaar Net Applications. In dezelfde periode had Windows 10 volgens het bedrijf een aandeel van 9,96 procent.

Concurrerend statiestiekbedrijf Statcounter berekende dat Windows XP in december nog een marktaandeel van 8,4 procent had. Windows 10 komt met een aandeel van 11,8 procent hoger uit de bus bij Statcounter.

In de eerste drie maanden dat Windows 10 beschikbaar was steeg het marktaandeel volgens Statcounter al naar 8 procent. Ook Net Applications stelde het aandeel na oktober vast op zo'n 8 procent.

Windows 7 grootste

Het aantal Windows 10-gebruikers blijft volgens beide bedrijven wel toenemen, maar ging de afgelopen maand niet zo snel als de maanden daarvoor. Microsoft wil dat Windows 10 over drie jaar op 1 miljard apparaten is geïnstalleerd.

Windows XP wordt sinds april 2014 niet meer door Microsoft ondersteund, toch blijft het aantal gebruikers van het besturingssysteem de afgelopen maanden vrijwel gelijk. Volgens Net Applications daalde het marktaandeel van Windows XP tussen juni en december 2015 maar een procent, waar Windows 10 in dezelfde periode met ruim 9 procent groeide.

Windows 7 blijft met een geschat aandeel van ruim 55 procent volgens zowel Net Applications als Statcounter momenteel veruit de meestgebruikte Windows-versie.