De politie kan de nieuwe online opsporingstaken niet gaan uitvoeren als er voor 40 miljoen euro moet worden bezuinigd op de ICT, zoals het kabinet wil.
 

Dat stelt Inge Philips, het plaatsvervangend hoofd van de Landelijke Recherche, in de Volkskrant.

Zij noemt de twee ambities "volstrekt onverenigbaar. De politiek vraagt heel veel van de politie en moet zich goed afvragen waar de prioriteit ligt."

Vlak voor de kerstdagen is de Wet computercriminaliteit III, beter bekend als de 'terughackwet', ingediend bij de Tweede Kamer. Er wordt al sinds 2013 aan de wet gewerkt. De voorgestelde wet geeft, indien aangenomen, de politie meer hackbevoegdheden. Voor onderzoek zou de politie via die weg mogen inbreken op de computers van verdachten. 

Cyberagenten

Voor dit nieuwe politiewerk worden honderden nieuwe medewerkers gezocht. Maar volgens Philips kunnen deze cyberagenten niet fatsoenlijk aan het werk omdat er niet genoeg geld meer is voor goede apparatuur.

Het is justitie en politie straks wel toegestaan om in het geheim en op afstand onderzoek te doen in onder meer smartphones, computers en servers. De politie krijgt de nieuwe mogelijkheden alleen in het geval van ernstige delicten, waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is en die een ernstige inbreuk op de rechtsorde vormen. 

De politie mag ook gegevens kopiëren, communicatie aftappen en gegevens ontoegankelijk maken. Dat mag in de meeste gevallen echter alleen in het geval van een zeer zwaar delict waarop een gevangenisstraf staat van acht jaar of meer. Bij alle onderzoekshandelingen is er een machtiging nodig van de rechter-commissaris. 

Aanslagen Parijs

Nadat de consultatieperiode van de wet in 2013 was afgerond, zou de wet eigenlijk al in 2014 naar de Kamer worden gestuurd. Dat werd echter al meerdere malen uitgesteld. 

De wet werd vorige maand gepresenteerd als onderdeel van een breder pakket in het kader van terrorismebestrijding. Volgens D66-kamerlid Kees Verhoeven maakt het kabinet hiermee misbruik van de aanslagen in Parijs. "Er wordt al ruim twee jaar gepraat over deze controversiële wet. Nu wordt de wet snel ingediend als anti-terreurmaatregel, terwijl het helemaal geen anti-terreurwet is. Het gaat om computercriminaliteit."