Facebook-dienst voor gratis internet ook in Egypte uit de lucht

Ook in Egypte is de Facebook-dienst Free Basics, die gratis toegang verleent tot verschillende websites, uit de lucht gehaald.

Een vergunning voor de dienst is niet verlengd door de overheid, laat een woordvoerder van het Egyptische ministerie van telecommunicatie woensdagnacht weten aan Reuters.

Vorige week werd Free Basics in India verboden omdat het initiatief mogelijk de netneutraliteit schendt. Een toezichthouder onderzoekt nog of het onder de Indiase wet is toegestaan om sommige sites gratis aan te bieden, terwijl voor anderen moet worden betaald. 

Facebook-directeur Mark Zuckerberg heeft het initiatief verdedigd. Hij vergeleek gratis basisinternet met gratis gezondheidszorg en bibliotheken, en riep de Indiase overheid op om de blokkade ongedaan te maken.

Tegenover persbureau AP zegt een woordvoerder van Facebook dat het bedrijf ook de Egyptische blokkade snel ongedaan hoopt te maken. Free Basics werd in Egypte twee maanden geleden gelanceerd in samenwerking met de provider Etisalat. Die provider komt donderdag nog met een verklaring.

Lees meer over:
Tip de redactie