Apple betaalt boete van 318 miljoen euro in Italiaanse belastingzaak

Apple betaalt een boete van 318 miljoen euro aan de Italiaanse overheid naar aanleiding van een onderzoek naar belastingfraude.

Dat heeft de Italiaanse belastingdienst woensdag bevestigd tegenover The Telegraph nadat de Italiaanse krant La Repubblica schreef dat Apple tussen 2008 en 2013 verzaakte 880 miljoen euro aan belastingen af te dragen.

Apple geeft geen commentaar op de zaak. Eerder stelde het technologieconcern niet schuldig te zijn aan belastingontduiking.

De fabrikant van onder meer iPhones en iPads ligt al langer onder vuur vanwege zijn belastingconstructies. De Apple sloot onder meer een gunstige belastingdeal met Ierland. Inkomsten uit Europese landen verlopen via een Iers dochterbedrijf dat nauwelijks belasting betaalt.

De Europese Commissie voert een onderzoek uit naar de afspraken tussen Apple en Ierland. In een voorlopige conclusie stelde de Commissie dat dit lijkt op illegale staatssteun, maar het onderzoek moet nog worden afgerond.

Mocht het concern alsnog het reguliere tarief moeten afdragen over de afgelopen jaren, dan kan dat een miljardenstrop betekenen.

Lees meer over:
Tip de redactie