'Ruim een derde Nederlanders gebruikt muziekdienst Spotify'

Spotify is de meest gebruikte muziekdienst in Nederland. Ruim een derde van de Nederlanders, bijna vijf miljoen mensen, gebruikten de dienst dit jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper Consumer Panel onder 2.900 Nederlanders. Slechts 8 procent van de ondervraagden zegt de dienst niet te kennen.

In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen de gratis en de betaalde variant van Spotify. Bij betaalde abonnementen krijgt de gebruiker geen reclame en meer functies.

Na Spotify is iTunes van Apple het meest gebruikt. Een kwart van de Nederlanders gebruikt de software en 86 procent liet weten er bekend mee te zijn.

Streamingdiensten

Andere veel gebruikte streamingsdiensten die het opnemen tegen Spotify zijn Soundcloud (11 procent), Apple Music (6 procent) en Deezer (5 procent). Ook gebruikt 5 procent van de ondervraagden Napster.

Volgens Telecompaper gebruiken ongeveer 800.000 mensen Apple Music, dat in juni werd gelanceerd. De dienst is bekend onder 80 procent van de ondervraagden.

Ook bij Apple Music wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die de app gebruiken om een eigen muziekcollectie te beheren en mensen die betalen voor muziekstreams via Apple Music.

De bekendheid van Spotify, Deezer en Napster is deels te danken aan de samenwerking van de diensten met telecomaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone.

Lees meer over:
Tip de redactie