De gegevens van ruim 191 miljoen Amerikaanse stemgerechtigden zijn enige tijd online toegankelijk geweest in een grote database.

Het ging om namen, geboortedatums, telefoonnummers, adressen en een eventuele voorkeur voor de Republikeinse of Democratische partij, stelt beveiligingsonderzoeker Chris Vickery tegen Databreaches.net.

In Amerika zijn zulke stemlijsten sowieso openbaar, onder meer zodat politieke campagnes weten op wie zij zich kunnen richten. Maar veel staten hanteren wel beperkingen bij het opvragen van de lijst. 

Zo is het vaak onmogelijk om de gegevens van politiemensen op te vragen, om hen te beschermen. Sommige staten verbieden het ook expliciet om de database in zijn geheel online te zetten.

De grote database, die inmiddels offline is gehaald, bevatte geen beperkingen en liet iedereen grootschalig door de gegevens spitten.

Het databedrijf Nation Builder zegt mogelijk de bron te zijn van een deel van de informatie in de database, maar ontkent deze online te hebben gezet. Het bedrijf zegt het belangrijk te vinden dat politieke organisaties inzicht kunnen krijgen in de openbare stemlijsten. "We geven geen toegang voor niet-politieke doeleinden of in strijd met de wetten van staten."