Computergebruikers in Noord-Korea worden nauwlettend in de gaten gehouden. Het besturingssysteem Red Star OS is gebaseerd op Linux en ziet eruit als Mac OS, maar is uitgerust met behoorlijk wat spionagefuncties.

Dat meldt de site Recode op basis van een onderzoek dat zondag is gepresenteerd.

De onderzoekers Florian Grunow en Niklaus Schiess van het Duitse computerbeveiligingsbedrijf ERNW hebben Red Star OS 3 onder de loep gelegd.

Het Noord-Koreaanse besturingssysteem wordt op veel toegankelijke computers in Noord-Korea gebruikt en lekte vorig jaar naar de buitenwereld.

De onderzoekers noemen Red Star OS "de natte droom voor een dictator van een surveillancestaat".

Markering

Documenten en bestanden worden ongezien gemarkeerd, zodat de autoriteiten kunnen zien wie ze deelt en waar ze terechtkomen. Dat zou verspreiding van illegale informatie moeten voorkomen.

Ook worden bestanden op het besturingssysteem op een unieke manier versleuteld.

De software is op zo’n manier gebouwd dat het zichzelf beschermt tegen aanpassingen door gebruikers. Als bijvoorbeeld het antivirus wordt uitgezet, krijgt de gebruiker een foutmelding te zien of start de computer vanzelf opnieuw op.

Computergebruik

Het is onduidelijk hoeveel mensen er in Noord-Korea toegang hebben tot computers. Het gebruik van pc's is volgens experts de afgelopen jaren wel toegenomen.

Bezoekers van Noord-Korea zeggen dat er nog veel computers zijn die op Windows XP werken, het besturingssysteem van Microsoft dat 15 jaar oud is.