Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft in een open brief het Facebook-initiatief voor gratis internet in India verdedigd. Hij vergelijkt Free Basics met bibliotheken en openbare ziekenhuizen.

De brief is maandag gepubliceerd in de krant The Times of India.

Free Basics werd eerder in India verboden, omdat het mogelijk de netneutraliteit schendt. De toezichthouder gaat onderzoek doen naar het Facebook-initiatief.

Met Free Basics kan een beperkt aantal websites worden bezocht. Facebook heeft daar de controle over. Zuckerberg meent dat het daarmee geen 'ommuurd internet' aanbiedt.

Volgens Zuckerberg verdient iedereen gratis basisinternet, zodat mensen toegang krijgen tot banen, onderwijs, gezondheidszorg en communicatie.

Bibliotheken en ziekenhuizen

Free Basics is zoals bibliotheken en openbare ziekenhuizen, schrijft Zuckerberg.

"Bibliotheken hebben niet elk boek, maar bieden wel een wereld van goeds", schrijft Zuckerberg. "Openbare ziekenhuizen hebben niet voor alles een behandeling, maar ze redden wel levens."

Volgens Zuckerberg wordt met Free Basics "het hele internet geopend" en probeert Facebook met zoveel mogelijk ontwikkelaars en telecombedrijven samen te werken om de keuzevrijheid van mensen niet te beperken.

Met Free Basics wordt netneutraliteit gerespecteerd, stelt Zuckerberg. "Dit gaat niet over commerciële belangen van Facebook. Facebook op Free Basics heeft niet eens advertenties."