Een medewerker van het Russische internetbedrijf Yandex heeft geprobeerd de broncode en algoritmen voor de zoekmachine van het bedrijf te verkopen voor omgerekend ongeveer 25.000 euro.

Volgens de Russische krant Kommersant zijn de broncode en de bijbehorende algoritmen miljoenen euro’s waard. Yandex is in Rusland populairder dan Google.

De man, Dmitri Korobov, is door de Russische veiligheidsdienst FSB opgepakt en door een rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

De Rus had de informatie van de servers van Yandex gedownload. Hij probeerde het te verkopen om zo een eigen start-up te kunnen beginnen.

Electronicaketen

Hij klopte voor de verkoop aan bij een elektronicaketen waar een vriend van hem zou hebben gewerkt. Ook speurde hij op het anonieme internet darkweb naar kopers.

Door zijn activiteiten op internet kregen de veiligheidsdiensten van Rusland hem in de gaten. Toen Korobov een afspraak maakte met een potentiele koper in Moskou, greep de FSB in.

Reputatieschade

Een rechter oordeelde dat er ernstige reputatieschade en een daling in waarde zou zijn voor Yandex als Korobov de code daadwerkelijk had verkocht.

Een bron dicht bij de rechtszaak zei dat Korobov niet wist hoeveel de informatie die hij had waard was. De zoekmachine is het belangrijkste onderdeel van Yandex, dat een aantal internetdiensten verleent.

Yandex heeft in Rusland ruim 57 procent van de markt in handen, terwijl Google een marktaandeel van ongeveer 35 procent heeft.