De Nederlandse student Jelle van Hoof heeft een nieuw netwerk ontwikkeld dat het internet nog anoniemer moet maken.

Miljoenen mensen die anoniem willen internetten, zoals klokkenluiders en oppositieleden in dictaturen, gebruiken momenteel het zogeheten Tor-netwerk. Dat brengt ze via veel afgeschermde tussenstappen naar hun bestemming, bijvoorbeeld een verboden website.

De eerste computer in het netwerk kent de gebruiker, de laatste computer kent de bestemming, maar door alle tussenstappen kent niemand beide. Gebruikers verdwijnen in de menigte.

Dat is althans de gedachte. Want inlichtingendiensten en hackers worden steeds beter. ''Een sterke tegenstander kan de hele menigte volgen en nauwkeurig zien dat ik praat met de eerste tussenstap. Die praat met het tweede tussenpunt, enzovoort. Daarnaast kan de tegenstander zien wat er heen en weer gaat. Als ik met een stapel kranten een menigte in ga, en iemand anders verlaat daarna de menigte met een stapel kranten, weten ze dat die van mij moet komen, zonder dat ze ons ooit hebben zien praten'', aldus Van den Hooff tegen het ANP.

Vuvuzela

De oplossing: schijnbewegingen. Bij het netwerk van Van den Hooff stuurt iedere gebruiker constant informatie naar iedereen. Een deel daarvan is echt, een deel is nep. Alle pakketjes zijn even groot. Daardoor komt er zo veel verkeer op het netwerk, dat een aanvaller door de bomen het bos niet meer ziet.

Hij wordt bedolven onder ruis en getetter. Dat bracht Van den Hooff en zijn collega’s op de naam: Vuvuzela. Die Zuid-Afrikaanse toeter was bij het WK voetbal in 2010 overal te horen en maakte sommige kijkers horendol.

Het prototype van Vuvuzela is af, maar het is nog niet klaar voor invoering, benadrukt Van den Hooff. ''Vuvuzela is afhankelijk van een klein aantal vertrouwde servers, die moeten worden beheerd door zeer betrouwbare mensen met veel geld. Die zijn niet zo gemakkelijk te vinden.''

WK programmeren

Als leerling van het Vossius Gymnasium in Amsterdam won Van den Hooff in 2009 een gouden medaille op de Internationale Informatica Olympiade, het 'WK programmeren' voor scholieren. Daarna studeerde hij een jaar wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

In 2010 verkaste hij naar de prestigieuze universiteit Massachusetts Institute of Technology, de plek waar het internet in de jaren 60 werd geboren. Voor die instelling ontwikkelde hij Vuvuzela. Het ontwerp werd onlangs gepresenteerd op een congres in Californië.