De acties die de Verenigde Staten nemen tegen de Duitse internetondernemer Kim Dotcom zijn politiek gemotiveerd en illegaal.

Dat schrijft Dotcom in een open brief die vrijdag is gepubliceerd op de website Torrentfreak. Daarin legt hij in elf punten uit op welke manieren de Amerikanen onrechtmatig handelen.

Dotcom was de belangrijkste man achter Megaupload, een website waar bestanden konden worden gedeeld. Hij wordt in de VS beschuldigd van het schenden van auteursrecht, afpersing en witwassen.

De 41-jarige Duitser hekelt in zijn brief vooral de manier waarop de VS vier jaar geleden actie ondernam tegen Megaupload. De internetdienst werd zonder waarschuwing offline gehaald.

Miljoenen gebruikers

Dat stoot niet alleen Megaupload tegen de borst, maar "het schendt ook het recht van miljoenen mensen wereldwijd die persoonlijke bestanden hadden gedeeld", schrijft Dotcom.

Het offline halen van Megaupload "heeft ervoor gezorgd dat veel mensen niet meer bij hun data kunnen. Terwijl die mensen hun bestanden op rechtmatige wijze hadden opgeslagen en gedeeld met vrienden of familie".

Volgens Dotcom staat op de servers van Megaupload in de Amerikaanse staat Virginia alleen al 25 petabyte (25 miljoen gigabyte) aan data van gebruikers. Servers in Nederland zouden zijn gewist op verzoek van de VS.

Uitlevering

Dotcom verblijft in Nieuw-Zeeland, waar een rechter woensdag bepaalde dat hij mag worden uitgeleverd aan de VS.

Een andere rechter moet zich nog buigen over het uitleveringsverzoek van de VS voor Dotcom en drie andere verdachten.

De aanklacht van inbreuk op auteursrecht is volgens Dotcom onterecht. "We werkten samen met de Amerikaanse overheid om vermeende schendingen door een gebruiker aan te pakken", schrijft Dotcom.

"De mogelijk illegale bestanden bleven online staan, omdat dat nodig was voor onderzoek door de FBI. Toen de servers offline werden gehaald, werd opeens gezegd dat we een verzoek tot verwijdering genegeerd hadden."

Aanklacht

De aanklacht is volgens Dotcom niet juridisch onderbouwd en in strijd met de Amerikaanse grondwet. Ook hekelt de Duitser dat hij geen Amerikaanse advocaten en experts mocht betalen voor zijn rechtszaak.

Dotcom zegt daarnaast illegaal te zijn bespioneerd in Nieuw-Zeeland. Ook hebben de autoriteiten in beslag genomen bewijsmateriaal nog niet vrijgegeven.

Volgens Dotcom is de actie tegen hem een complot van de Amerikaanse filmindustrie, onder leiding van de Motion Picture Association of America (MPAA) en senator Chris Dodd.

Dotcom zegt de zitting over zijn uitlevering rustig af te wachten. Met de brief hoopt hij aandacht te vestigen op zijn rechtszaak.