Een gevangenis in de Amerikaanse staat Washington heeft ruim 3200 gevangenen te vroeg vrijgelaten door een softwarefout.

Door de softwarefout werd de strafaftrek die de gevangenen wegens goed gedrag kregen verkeerd uitgerekend, meldt de BBC.

Het systeem werd in 2002 in gebruik genomen, en laat gevangenen punten verzamelen door goed gedrag en bijvoorbeeld deelname aan reclassering. Het aantal toegekende punten liep echter onbedoeld te ver op, waardoor duizenden gevangenen meer strafvermindering kregen dan de bedoeling was.

Gemiddeld werden de gevangenen 49 dagen te vroeg vrijgelaten, één gevangene kwam zeshonderd dagen te vroeg vrij. Het is niet bekend of de vrijgelaten boeven door hun vervroegd vrijkomen misdaden hebben kunnen plegen.

Gekmakend

De te vroeg vrijgelaten gevangenen moeten weer terug naar de gevangenis, om de rest van hun straf uit te zitten. "Dat dit probleem 13 jaar heeft kunnen bestaan is een diepe teleurstelling voor me, totaal onacceptabel en gekmakend", aldus gouverneur van Washington Jay Inslee tijdens een persconferentie.

Het probleem kwam in 2012 al eens aan het licht, toen de familie van een slachtoffer te horen kreeg dat een gevangene vroeger vrij kwam. Toch werd de bug niet aangepast tot een nieuw hoofd IT werd aangesteld.