Volgens China hebben buitenlandse techbedrijven niets te vrezen voor een controversiële nieuwe anti-terreurwet. Die zou bedrijven er onder meer toe verplichten achterdeurtjes in hun beveiliging te plaatsen. 

Dat meldt Reuters woensdag.

De nieuwe wet, die momenteel nog wordt handeld in het Chinese parlement, zou techbedrijven er toe verplichten openingen in hun beveiliging te laten zodat de Chinese overheid gegevens kan inzien. Ook zouden zij er toe worden verplicht encryptiesleutels te overhandigen aan overheidsinstellingen, zodat versleutelde data kan worden ontsleuteld.

Eerder deze week uitte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn onvrede over de nieuwe wet. Onder de nieuwe regels zou het buitenlandse bedrijven te moeilijk worden gemaakt te opereren in het land. 

China ergert zich echter aan dat standpunt, en verwijt het land een dubbele standaard te hebben. Bij het opstellen van de wet zou er gekeken zijn naar soortgelijke wetten in andere landen, waaronder een Amerikaanse aftapwet. 

Volgens China is de wet noodzakelijk om terreur te voorkomen, en zijn de maatregelen "eerlijk" en "redelijk". De vrijheid van meningsuiting, noch het intellectuele eigendom van de bedrijven zou in het geding komen, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.