In de Verenigde Staten is een man opgepakt die ervan wordt verdacht scripts van films en series te hebben gestolen. Hij probeerde ze door te verkopen aan een radio-dj.

Alonzo Knowles is in New York opgepakt en aangeklaagd voor inbreuk op auteursrecht en identiteitsdiefstal. Hij kan daarvoor maximaal tien jaar cel krijgen.

Knowles werd door de politie in de kraag gevat toen hij een verkoopdeal met een undercoveragent sloot. Hij probeerde vijftien draaiboeken van films en series te verkopen voor 80.000 dollar (ongeveer 73.000 euro).

De 23-jarige Amerikaan wordt ervan verdacht e-mailaccounts van mensen uit de entertainmentindustrie te hebben gehackt. Zo kreeg hij behalve scripts ook persoonsgegevens en seksfilmpjes van acteurs in handen.

Radio-dj

De man probeerde begin december de informatie door te verkopen aan een radio-dj. Die besloot contact op te nemen met de televisiezender die de rechten op de serie bezit.

De zender schakelde de politie in, die via een undercoveragent probeerde contact te leggen met Knowles.

In een videogesprek met de undercoveragent bood de Amerikaan de "exclusieve content" aan die volgens hem honderdduizenden dollars waard is.

Gevoelige informatie

Hij zei ook gevoelige informatie van zo’n 130 mensen te hebben. Uit het gesprek bleek dat Knowles kopieën van paspoorten, burgerservicenummers en andere persoonlijke informatie had van zeker een acteur.

Volgens procureur-generaal Preet Bharara heeft de zaak tegen Knowles "alle elementen van het soort blockbluster" heeft zoals een waarvan Knowles het draaiboek heeft gestolen.