Google zou werken aan een berichtendienst met kunstmatige intelligentie, die vragen van gebruikers kan beantwoorden.

Met de dienst zou Google het onder meer willen opnemen tegen Facebook, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Facebook werkt al langer aan een digitale assistent in zijn Messaging-app, die deels op basis van kunstmatige intelligentie werkt.

In de nieuwe app van Google zouden gebruikers naast aan vrienden ook berichten kunnen sturen aan zogenoemde chatbots. Zo'n chatbot zou vervolgens automatisch het web "en andere bronnnen" doorzoeken om vragen van gebruikers te beantwoorden.

Chatbots

Google probeerde eerder dit jaar het bedrijf 200 Labs over te nemen. Dat bedrijf maakt chatbots voor berichtendienst Telegram, die bijvoorbeeld het nieuws, het weer of bepaalde afbeeldingen kunnen zoeken wanneer gebruikers daar met commando's om vragen.

De dienst van Google zou op eenzelfde manier werken. Naast eigen chatbots zou Google waarschijnlijk ook derden de mogelijkheid geven chatbots te maken. Het is niet duidelijk hoe de nieuwe berichtendienst van Google gaat heten, of wanneer die wordt onthuld.

Eerdere berichtendiensten van Google, Hangouts en Messenger, werden geen groot succes. Facebook heeft met Whatsapp en Messenger de twee meestgebruikte berichtendiensten ter wereld.