Apple heeft de Britse overheid officieel opgeroepen om een voorgestelde spionagewet aan te passen, om de privacy van burgers te beschermen.

Het bedrijf reageerde maandag op een consultatie van het comité dat de wet opstelt, meldt The Guardian.

In de reactie houdt Apple vast aan argumenten die eerder al veelvuldig zijn uiteengezet door Apple-bestuurders, waaronder topman Tim Cook. Het bedrijf wil dat het mogelijk blijft om gegevens zo te versleutelen dat de overheid hier geen inzage in heeft.

"We geloven dat het fout zou zijn om de beveiliging te verzwakken voor honderden miljoenen klanten die zich aan de wet houden, vanwege de zeer weinigen die een dreiging vormen", schrijft het bedrijf.

iMessage

Volgens Apple zou het wetsvoorstel het onmogelijk maken om de berichtendienst iMessage in zijn huidige staat te houden. Het bedrijf zou dan aanpassingen moeten doen zodat iMessage door de overheid kan worden afgetapt.

De Britse overheid ontkent dit overigens, en zegt dat de wettelijke bevoegdheden hetzelfde blijven als onder eerdere wetgeving. Maar volgens technologiebedrijven is de gebruikte taal anders en breidt de Britse overheid daarmee toch zijn macht uit.

Apple waarschuwt dat achterdeurtjes in software, die bedoeld zijn voor overheden, ook door anderen kunnen worden misbruikt. "Een sleutel onder de deurmat zou er niet alleen zijn voor de goeden. De slechteriken zouden hem ook vinden."

Surfgeschiedenis

Verder is Apple bezorgd over een clausule die bedrijven zou kunnen verplichten om mee te werken aan het hacken van apparaten, als de overheid dat nodig acht. Volgens de iPhone-maker zou dat het vertrouwen van klanten ernstig schaden.

De reactie van Apple is onderdeel van een sterk protest tegen de spionagewet van verschillende technologiebedrijven. Ook Britse internetproviders zijn zeer kritisch over de wet, omdat zij de surfgeschiedenis van hun klanten een jaar lang zouden moeten bewaren. Dat zou volgens de providers niet alleen de privacy van klanten schenden, maar ook veel geld kosten.