De Britse auteursrechtenorganisatie Performing Right Society (PRS) heeft een licentiedeal gesloten met Soundcloud. Een rechtszaak tegen de muziekstreamingdienst is daarmee van de baan.

PRS meldt maandag dat de overeenkomst een einde maakt aan de rechtszaak die de organisatie in augustus tegen Soundcloud had aangespannen.

PRS en Soundcloud waren al vijf jaar in overleg over het betalen van royalty’s. Soundcloud beweerde dat het geen licentie bij PRS nodig had voor de manier waarop de streamingdienst werkt.

Soundcloud verwijderde ook niet alle nummers die inbreuk doen op het auteursrecht van een aantal van de 111.000 tekstschrijvers, componisten en muzikanten die PRS vertegenwoordigt.

Overeenkomst

De ruzie tussen de twee lijkt bijgelegd, al is niet duidelijk wat er is afgesproken. Volgens PRS is overeengekomen dat er een 'martkwaarde' wordt betaald voor het gebruik van de muziek.

Ook gaan PRS en Soundcloud samenwerken om de dienst te verbeteren. PRS zegt zich in te zetten voor het eerlijk gebruik van muziek, waarbij muzikanten een deel van de inkomsten krijgen.